Enerji Verimliliği Haftası Dijital Panomuz

Enerji Verimliliği Haftası Dijital Panomuz

 2/5/2007 tarih ve 26510 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması amaçlanmaktadır.

   Enerji kültürü oluşturulabilmesi ve çevre bilincinin geliştirilebilmesi amacıyla, 1981 yılından itibaren her yıl Ocak ayının ikinci haftası, “Enerji Tasarrufu Haftası” olarak tüm dünyada kutlanmaktadır.

09.01.2024 79

Okulda tasarruf için neler yapmalıyız?

-Aydınlatmada tasarruflu ampul kullanılmalıdır.

-Özellikle akşamları okulların lamba ve muslukları açık bırakılmamalıdır.

- Muslukların sağlam ve sızdırmaz olduğuna dikkat edilmelidir.

 Evde tasarruf için neler yapmalıyız?

 Kullanmadığınız lambaları mutlaka kapatın.

 Enerji verimliliği sağlayan elektronik aletler ve aydınlatma sistemleri kullanın.

 İhtiyacınız dışındaki elektrikli cihazların fişlerini prizden çıkarın.

 Bina yalıtımınızda enerji verimliliğine yönelik teknolojileri tercih edin. Pencerelerinizde iki ya da üç katlı cam kullanın.

 Odalarınızı gün ışığından en iyi faydalanabileceğiniz şekilde kullanın.

 Radyatörleri mobilyaların arkasına saklamayın.

 Kış aylarında binalarınızın kapılarını açık bırakmayın ve kullanmadığınız odaları düşük ısıda tutun.

 Sıcak su deponuzu ve borularınızı yalıtım malzemesiyle kaplatın.

 Güneş enerjisi kullanan sıcak su sistemini tercih edin.

 Mutfakta kullandığınız buzdolabı, bulaşık makinesi gibi gereçlerin daha verimli çalışabilmeleri için temiz tutmaya özen gösterin.

 Buzdolabınızı 3-5°C aralığında çalıştırın.

 Buzluktan çıkardığınız yemeklerinizi pişirmeden evvel çözülmesini bekleyin.

 Sıcak yemeği buzdolabına hemen koymayın. Yemeğinizi soğutmadan dolaba koymanız hem dolabınızın daha fazla enerji harcamasına hem de yemekte bakteri üretilmesine sebep olur.

 Fırın yemekleriniz için seramik veya cam malzeme tercih etmeniz halinde fırınınızın ısısını 20°C azaltın. Bu malzemeler ısıyı diğer malzemelerden daha iyi ilettiği için aynı sonucu verecektir.

 Isının boşa gitmesini engelleyebilmek için tencere ve tavanızın genişliğinin ocağınızla aynı boyutta olmasına dikkat edin.

 Yemek yaparken kullandığınız kapların kapağını kapalı tutun.

 Yemekleri fırınınızın üst raflarına koyun. Böylece, pişirme sürenizi yüzde 20 azaltın.

 Fırında pişen yemeği sürekli fırının kapağını açarak kontrol etmeyin, fırının lambasını kullanın. Çünkü fırınınızın kapağını her açtığınızda ısı enerjisinin büyük bir bölümünü kaybedersiniz.